späť
Subji s batátovými hranolkami a basmati
Opäť dovolenkové jedlo, ktoré zožalo úspech. Subji je indické jedlo, ktorého základ tvorí rôzna zelenina, paradajky a voňavé koreniny. My sme k tomu pridali ešte červenú šošovicu. Naj príloha je basmati ryža. Batátove hranolky sú už len ,,čerešnička,, na tomto diele...
- SUBJI: v hlbokej panvici, alebo v hrnci si na kokosovom oleji opečieme krátko koreniny, potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme
- postupne pridávame nakrájanú zvyšnú zeleninu, krátko restujeme a potom zalejeme vodou aby to bolo ponorené
- pridáme prepláchnutú červ. šošovicu, pasírované paradajky, osolíme a pod pokrievkou uvaríme domäkka
- počas varenia premiešavame a podľa potreby dolievame vodu
- nakoniec pridáme nakrájaný mangold (alebo špenát), ak treba dosolíme, pár kvapiek citr. šťavy, prikryjeme pokrievkou a odstavíme
- najlepšie chutí keď to necháme 15-20 min postáť, všetky chute sa krásne prepoja :))
- BATÁTY: ošúpeme a nakrájame na hranolky, na panvici s kokosákom sprudka orestujeme
- pridáme štipku soli a korenie na zemiaky, podlejeme troškou vody a krátko podusíme
- nakoniec pridáme kokosové mlieko, necháme prevrieť, prikryjeme a odstavíme
SUBJI: rôzna zelenina podľa chuti a dostupnosti (cuketa, zelená fazuľka, paprika, paradajky, cibuľa cesnak, mrkva...aj mangold)
200g červená šošovica
500g pasírované paradajky (konzerva, alebo tetrapak, treba hľadať čisté paradajky bez cukru, konzervantov atď....)
koreniny (semienka horčice, feniklu, koriander, zmes Mild Curry Madras, kurkuma)
kokosový olej
BATÁTOVE HRANOLKY:
300g batáty
soľ, korenie na pečené zemiaky, kokosový olej
2dcl kokos. mlieko